Informatii

0711901171 (programari consultatii decontate de Casa de Asigurari); 0728 306 898 (programari consultatii cu plata)

Programari telefonice

Programari consultatii decontate de Casa de Asigurari de luni pana vineri intre orele 09:00-13:00; programari consultatii cu plata de luni pana vineri intre orele 14:00-20:00
Programari online non-stop

Contactați-ne prin e-mail

medvision.ro@gmail.com

Despre Medvision

Tratamentul adecvat este un drum al cărui prim pas este diagnosticul corect. Medvision vă oferă exact acest lucru. Cu medici de prestigiu internațional și cele mai moderne mijloace de investigație, realizăm evaluări complexe ale structurii și funcției cardiace pentru a asigura pacienții noștri că vor lua deciziile cele mai bune în privința tratamentului pe care îl vor urma.

Ce spun pacienții noștri:

 1. Vă mulţumesc domnule doctor Cosmin Călin că mi-aţi ajutat bunicul tratându-i, din inimă, problemele cardiace de care suferea. Bunul meu m-a (...)

  Violeta Marinescu

 2. Medvision a fost, pentru mine, un pol de profesionalism. Am ajuns aici datorita unor tulburari de ritm cardiac, iar dr. Bogdan Popescu mi-a (...)

  Alexandru Israil

 3. Într-o dimineață am avut surpriza să mi se spună la un control medical de rutină, că am o problemă serioasă la inimă, problemă ce-mi ameninț (...)

  Săndel Grosu

 4. Domnul doctor Bogdan Alexandru Popescu este un profesionist de exceptie, care a patruns nu numai in inima dar si in sufletul meu. (...)

  Radu Constantinescu
  Prof.

Vezi și altele
servicii

Ecocardiografia de stres

În mod normal în timpul efortului fizic forţa şi frecvenţa de contracţie ale inimii cresc, în scopul asigurării unui debit cardiac optim, adaptat nevoilor crescute de oxigen. Există situaţii de boală în care deşi inima functionează normal în condiţii de repaus, capacitatea sa de a se adapta la efort este redusă. Aceşti pacienţi au în mod tipic simptome la efort (durere toracică, respiraţie dificilă), în repaus fiind asimptomatici. Testarea în condiţii de stres permite, astfel, identificarea unor eventuale anomalii de funcţie cardiacă, responsabile pentru simptomatologia pacientului şi care nu sunt evidente în condiţii de repaus. Ecocardiografia de efort permite identificarea anomaliilor de contractilitate a miocardului consecinţă a perfuziei insuficiente a cordului la efort în prezenţa unor îngustări semnificative la nivelul arterelor coronare, cu acurateţe superioară electrocardiografiei de efort. În plus ecocardiografia de efort permite evaluarea pacienţilor cu modificări pe electrocardiograma de repaus care împiedică evidenţierea unor eventuale modificări ischemice la testul electrocardiografic de efort. Mai mult, ecocardiografia de efort este utilă şi pentru evaluarea consecinţelor hemodinamice a disfuncţiilor valvelor cardiace, a rezervei contractile în cardiomiopatii (boli ale muşchiului cardiac) sau a prezenţei obstrucţiei dinamice în cardiomiopatia hipertrofică. Atunci când pacienţii nu pot efectua efort (din motive neurologice, ortopedice) se poate efectua ecocardiografie de stres cu agenţi farmacologici (ex. dobutamină) injectabili, care prin acţiunea lor vor simula modificările produse de efortul fizic.

Indicaţii

Ecocardiografia de stres poate fi recomandată pentru:

Diagnosticul bolii coronariene ischemice. Arterele coronare sunt vasele de sânge care alimentează inima cu oxigen şi substanţe nutritive. Boala coronariană ischemică constă în suferinţa muşchiului cardiac ca urmare a afectării coronarelor în cadrul procesului de ateroscleroză. Prin acumularea de depozite care conţin colesterol (plăci de aterom), coronarele se pot îngusta (stenoza) semnificativ ceea ce va duce la reducerea fluxului de sânge către miocard şi la apariţia simptomelor (durere toracică sau respiraţie dificilă), în special în condiţii de efort. Astfel, dacă aveţi durere în piept sau respiraţie dificilă la efort, ecocardiografia de stres poate arăta dacă aceste simptome sunt determinate de afectarea arterelor coronare.

Urmărirea pacienţilor cu boala coronariană cunoscută. Pacienţii care au suferit un infarct de miocard sau au avut leziuni coronariene rezolvate prin angioplastie (dilatare şi implantare de stent la nivelul zonelor de îngustare) vor fi urmăriţi periodic (anual) prin ecocardiografie de stres pentru a depista precoce reapariţia stenozelor coronariene.

Evaluarea semnificaţiei ischemice a leziunilor coronariene. Nu orice îngustare la nivelul arterelor coronare duce la o reducere a fluxului de sânge către muşchiul cardiac. Ecocardiografia de stres permite identificarea acelor stenoze coronariene care determină o reducere semnificativă a fluxului de sânge către miocard şi care necesită intervenţii speciale de tipul dilatării şi stentării.

Evaluarea semnificaţiei hemodinamice a leziunilor valvulare. Anomaliile de structură şi funcţie a valvelor cardiace (închiderea sau deschiderea incompletă a acestora) pot fi responsabile pentru simptome precum respiraţia dificilă la efort. Apariţia simptomelor în prezenţa unei afectări valvulare semnificative reprezintă indicaţie de intervenţie chirurgicală de înlocuire valvulară. Atunci când pacientul este cunoscut cu afectare severă valvulară şi neagă simptomele sau dimpotrivă este simptomatic însă afectarea valvulară este moderată se indică efectuarea unui test ecocardiografic de efort pentru evaluarea semnificaţiei leziunilor valvulare.

Evaluarea pacienţilor cu dispnee de efort. Pacienţii care descriu respiraţie dificilă la efort (dispnee), fără cauză evidentă, pot efectua un test ecocardiografic de efort în scopul obiectivării simptomatologiei şi identificării cauzei (stenoza coronariană, leziune valvulară care devine semnificativă la efort sau creşterea presiunilor din interiorul inimii, de exemplu la pacienţi cu hipertensiune arterială severă).

Evaluarea prezenţei obstrucţiei dinamice la pacienţii cu cardiomiopatie hipertrofică. Pacienţii cu cardiomiopatie hipertrofică (o boală genetică în care are loc creşterea importantă în grosime a pereţilor inimii) pot efectua ecocardiografie de efort pentru identificarea unei eventuale obstrucţii dinamice în interiorul inimii.

Evaluarea preoperatorie în caz de intervenţie chirurgicală non-cardiacă cu risc crescut. Intervenţiile chirurgicale reprezintă un stres pentru inimă. De aceea, înainte de o intervenţie chirurgicală este necesar un consult cardiologic şi eventual testare prin ecocardiografie de stres pentru a stabili riscul unor evenimente cardiace nedorite perioperator.

În ce constă testul

Înainte de începerea testului, veţi fi întrebat despre istoricul medical, simptome, medicamentele pe care le luaţi. De asemenea veţi fi întrebat despre capacitatea de efort (tipul şi nivelul de efort pe care sunteţi capabil să-l efectuaţi) pentru stabilirea protocolului de stres adecvat dumneavoastră.

Veţi fi aşezat pe o masă specială de stres (o bicicletă ataşată unei mese ce se poate înclina lateral). Veţi avea mai multe puncte de sprijin (la nivelul şoldului şi braţului stâng) astfel încât nu există nici un risc să vă dezechilibraţi în timpul testului. Vi se vor aplica electrozi pe torace şi braţe, conectaţi prin cabluri la un electrocardiograf care va înregistra activitatea electrică a inimii (semnalele electrice care determină bătăile cardiace). Se va monta şi o manşetă de tensiune la nivelul braţului care va înregistra tensiunea arterială periodic în timpul testului. Masa de stres sa va înclina spre stânga astfel încât pozitia să permită vizualizarea ecografică a cordului. Se vor înregistra o serie de imagini ecografice în repaus (înainte de începerea efortului). Apoi, veţi începe să pedalaţi cu o anumită frecvenţă indicată de medic. Rezistenţa la pedalare va creşte la fiecare 2 minute astfel încât efortul pe care îl depuneţi va creşte treptat. Durata testului va depinde de simptome şi de capacitatea de efort pe care o aveţi. Ţinta este să efectuaţi efort în jur de 8-12 minute astfel încât frecvenţa cardiacă (bătăile inimii) să crească la o anumită valoare calculată pentru vârsta dumneavoastră.

Modificările care ar putea să apară şi care ar determina întreruperea testului sunt:

 • durere în piept moderat-severă
 • dispnee severă
 • ritm cardiac anormal
 • anumite modificări pe electrocardiogramă
 • modificări ecografice
 • creştere severă a tensiunii arteriale

Dacă aveţi toleranţă la efort redusă şi nu atingeţi frecvenţa cardiacă ţintă, sau nu puteţi efectua deloc efort datorită unei alte patologii (neurologice, ortopedice) atunci se va putea administra intravenos un medicament care va creşte frecvenţa cardiacă similar efortului. După obţinerea frecvenţei dorite şi înregistrarea imaginilor ecocardiografice se va administra un antidot al acestui medicament, astfel încât frecvenţa cardiacă va reveni la normal în scurt timp.

După terminarea efortului veţi mai rămâne monitorizat câteva minute (se vor înregistra un traseu electrocardiografic, tensiunea arterială şi imagini ecocardiografice în perioada de recuperare). După încheierea testului vă veţi putea întoarce imediat la activităţile obişnuite.

Riscuri

Testul ecocardiografic de efort este unul sigur, complicaţiile posibile fiind foarte rare. Ca orice procedură medicală prezintă însă o serie de posibile reacţii adverse, precum:

Hipotensiune. Tensiunea arterială poate să scadă în timpul efortului sau imediat dupa oprirea efortului producând ameţeală. Această senzaţie va dispărea rapid după oprirea efortului.

Salt tensional. În timpul testului de stres tensiunea arterială în mod normal va creşte. Unii pacienţi pot avea însă o reacţie tensională exagerată, însoţită sau nu de simptome (ex: cefalee, ameţeală, tinitus). La valori ale tensiunii arteriale peste 220/110 mmHg testul se va întrerupe.

Tulburări de ritm cardiac (aritmii). Aritmiile pot să apară în timpul efortului autolimitându-se de regulă după oprirea testului.

Pregătire

Se recomandă repaus alimentar şi evitarea fumatului cu 2-3 ore înaintea testului de efort. Medicamentele se vor administra în mod obişnuit. Oprirea vreunui medicament (ex. beta blocante) se va face doar la indicaţia medicului. Este recomandabil să purtaţi haine şi încălţări comode în timpul testului de efort.

Rezultate

Dacă informaţiile obţinute în timpul efortului arată că inima funcţionează normal atunci nu veţi mai avea nevoie de teste suplimentare.

Dacă rezultatul testului de stres sugerează prezenţa afectării coronarelor atunci veţi avea eventual nevoie de investigaţii suplimentare, precum coronarografia (vizualizarea arterelor coronare).

Dacă în timpul testului de stres vor apărea aritmii sau modificări care să sugereze o afectare a funcţiei valvelor cardiace, atunci planul de tratament va fi stabilit în funcţie de aceste informaţii.

Prețuri

| Medic | Eco de stres* | ------------- --------------|:--------------------: | Prof. Dr. Bogdan A. POPESCU | 650 lei | Dr. Monica ROȘCA | 600 lei | Dr. Andreea CALIN |600 lei *) Ecocardiografia de stres - bicicletă Ergoline - include ecocardiografie generală.

Programează-te pentru o consultație

Click aici

Abonează-te la "Pentru sanatate."

Click aici

Ghid pentru o inimă sănătoasă

Click aici

Programează-te pentru o consultație

Cererea ta a fost trimisa.
Eroare!

Va vom contacta in cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile programarii dumneavoastra.

Abonează-te la "Pentru sanatate."

Cererea ta a fost trimisa.
Eroare!