Informatii

Programari telefonice

Luni - Vineri 9:00-20:00
Programari online non-stop

Contactați-ne prin e-mail

medvision.ro@gmail.com

Despre Medvision

Ce spun pacienții noștri:

 1. Medvision a fost, pentru mine, un pol de profesionalism. Am ajuns aici datorita unor tulburari de ritm cardiac, iar dr. Bogdan Popescu mi-a (...)

  Alexandru Israil

 2. Vă mulţumesc domnule doctor Cosmin Călin că mi-aţi ajutat bunicul tratându-i, din inimă, problemele cardiace de care suferea. Bunul meu m-a (...)

  Violeta Marinescu

 3. Domnul doctor Bogdan Alexandru Popescu este un profesionist de exceptie, care a patruns nu numai in inima dar si in sufletul meu. (...)

  Radu Constantinescu
  Prof.

 4. Într-o dimineață am avut surpriza să mi se spună la un control medical de rutină, că am o problemă serioasă la inimă, problemă ce-mi ameninț (...)

  Săndel Grosu

Vezi și altele
servicii

Ecocardiografia de stres

În ce constă testul

Înainte de începerea testului, veţi fi întrebat despre istoricul medical, simptome, medicamentele pe care le luaţi. De asemenea veţi fi întrebat despre capacitatea de efort (tipul şi nivelul de efort pe care sunteţi capabil să-l efectuaţi) pentru stabilirea protocolului de stres adecvat dumneavoastră.

Veţi fi aşezat pe o masă specială de stres (o bicicletă ataşată unei mese ce se poate înclina lateral). Veţi avea mai multe puncte de sprijin (la nivelul şoldului şi braţului stâng) astfel încât nu există nici un risc să vă dezechilibraţi în timpul testului. Vi se vor aplica electrozi pe torace şi braţe, conectaţi prin cabluri la un electrocardiograf care va înregistra activitatea electrică a inimii (semnalele electrice care determină bătăile cardiace). Se va monta şi o manşetă de tensiune la nivelul braţului care va înregistra tensiunea arterială periodic în timpul testului. Masa de stres sa va înclina spre stânga astfel încât pozitia să permită vizualizarea ecografică a cordului. Se vor înregistra o serie de imagini ecografice în repaus (înainte de începerea efortului). Apoi, veţi începe să pedalaţi cu o anumită frecvenţă indicată de medic. Rezistenţa la pedalare va creşte la fiecare 2 minute astfel încât efortul pe care îl depuneţi va creşte treptat. Durata testului va depinde de simptome şi de capacitatea de efort pe care o aveţi. Ţinta este să efectuaţi efort în jur de 8-12 minute astfel încât frecvenţa cardiacă (bătăile inimii) să crească la o anumită valoare calculată pentru vârsta dumneavoastră.

Modificările care ar putea să apară şi care ar determina întreruperea testului sunt:

 • durere în piept moderat-severă
 • dispnee severă
 • ritm cardiac anormal
 • anumite modificări pe electrocardiogramă
 • modificări ecografice
 • creştere severă a tensiunii arteriale

Dacă aveţi toleranţă la efort redusă şi nu atingeţi frecvenţa cardiacă ţintă, sau nu puteţi efectua deloc efort datorită unei alte patologii (neurologice, ortopedice) atunci se va putea administra intravenos un medicament care va creşte frecvenţa cardiacă similar efortului. După obţinerea frecvenţei dorite şi înregistrarea imaginilor ecocardiografice se va administra un antidot al acestui medicament, astfel încât frecvenţa cardiacă va reveni la normal în scurt timp.

După terminarea efortului veţi mai rămâne monitorizat câteva minute (se vor înregistra un traseu electrocardiografic, tensiunea arterială şi imagini ecocardiografice în perioada de recuperare). După încheierea testului vă veţi putea întoarce imediat la activităţile obişnuite.

Riscuri

Testul ecocardiografic de efort este unul sigur, complicaţiile posibile fiind foarte rare. Ca orice procedură medicală prezintă însă o serie de posibile reacţii adverse, precum:

Hipotensiune. Tensiunea arterială poate să scadă în timpul efortului sau imediat dupa oprirea efortului producând ameţeală. Această senzaţie va dispărea rapid după oprirea efortului.

Salt tensional. În timpul testului de stres tensiunea arterială în mod normal va creşte. Unii pacienţi pot avea însă o reacţie tensională exagerată, însoţită sau nu de simptome (ex: cefalee, ameţeală, tinitus). La valori ale tensiunii arteriale peste 220/110 mmHg testul se va întrerupe.

Tulburări de ritm cardiac (aritmii). Aritmiile pot să apară în timpul efortului autolimitându-se de regulă după oprirea testului.

Pregătire

Se recomandă repaus alimentar şi evitarea fumatului cu 2-3 ore înaintea testului de efort. Medicamentele se vor administra în mod obişnuit. Oprirea vreunui medicament (ex. beta blocante) se va face doar la indicaţia medicului. Este recomandabil să purtaţi haine şi încălţări comode în timpul testului de efort.

Rezultate

Dacă informaţiile obţinute în timpul efortului arată că inima funcţionează normal atunci nu veţi mai avea nevoie de teste suplimentare.

Dacă rezultatul testului de stres sugerează prezenţa afectării coronarelor atunci veţi avea eventual nevoie de investigaţii suplimentare, precum coronarografia (vizualizarea arterelor coronare).

Dacă în timpul testului de stres vor apărea aritmii sau modificări care să sugereze o afectare a funcţiei valvelor cardiace, atunci planul de tratament va fi stabilit în funcţie de aceste informaţii.

Programează-te pentru o consultație

Click aici

Abonează-te la "Pentru sanatate."

Click aici

Ghid pentru o inimă sănătoasă

Click aici

Programează-te pentru o consultație

Cererea ta a fost trimisa.
Eroare!

Va vom contacta in cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile programarii dumneavoastra.

Abonează-te la "Pentru sanatate."

Cererea ta a fost trimisa.
Eroare!